skip to Main Content

România nu a trimis evrei în lagărele naziste și în România nu a fost Holocaust

Modalitățile ȋn care oamenii au murit ȋn timpul Holocaustului au fost multiple, iar lagărul de exterminare nu este decȃt cea mai cunoscută metodă, nicidecum singura.

Da, România nu a trimis evrei în lagărele de exterminare create de naziști. Dacă nu a trimis evrei la Auschwitz, asta nu înseamnă că nu a participat la Holocaust. Acesta este un exemplu de fapt istoric (România nu a trimis evrei în camerele de gazare), dar interpretat greșit (în România nu a existat Holocaust).

Holocaustul a fost programul de exterminare a evreilor și romilor pe criteriul apartenenței etnice. Uciderea sistematică a evreilor și romilor a făcut peste 6 milioane de victime în toată Europa. Camerele de gazare utilizate de naziști sunt doar o modalitate de ucidere în masă. În realitate, modurile de a ucide au fost mai multe.

Ca aliat al Germaniei naziste, România a aplicat „soluția finală”, dar într-un mod diferit.În locul camerelor de gazare, autoritățile române au apelat la mijloace rudimentare. Altfel spus, neavând la dispoziție camere de gazare, autoritățile române s-au descurcat așa cum au putut.

Iată exemple: trenurile de transport animale ȋncărcate pȃnă la refuz cu evrei puse în mișcare în toiul verii, sigilate și lipsite de apă și hrană, deportări în condiții de iarnă și pe distanțe mari, muncă pȃnă la epuizare, ȋnfometare sau execuții sumare.

Cu puțin înainte de a intra în război de partea Germaniei naziste (22 iunie 1941), autoritățile române au dat ordinul de „curățare a terenului”. Adică, acolo unde au ȋntȃlnit evrei ȋn satele din Basarabia și Bucovina i-au executat sau, acolo unde comunitățile erau prea mari, i-au ȋnchis ȋn ghetouri și apoi i-au deportat ȋn Transnistria.

Cât privește celelalte provincii românești din Vechiul Regat și Ardealul de Sud, autoritățile române se pregăteau să-i deporteze pe evrei la Belzec, în Polonia. Era și stabilit când: octombrie 1942. Dacă deportarea nu a mai avut loc, este pentru că războiul dus de Germania a luat o turnură nefavorabilă, iar autoritățile romȃne au început să gândească pragmatic la posibilitatea ca războiul să fie pierdut. Faptul că nu au deportat evreii ȋn lagărele din Polonia nu ȋnseamnă că ȋn Romȃnia nu a fost Holocaust.

ce exemple avem?

ce putem face?

Back To Top