skip to Main Content

Despre
fărăură.ro

O platformă în care sunt indexate exemple de ură din spațiul online. Oferim contra-narațiuni (discursuri alternative) celor mai frecvente teme antisemite și anti-roma.

Acestă platformă este rezultatul a două proiecte pe care Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din Romȃnia „Elie Wiesel” le-a dezvoltat ȋn ultimii ani privind discursul instigator la ură (DIU) ȋn mediul online de limba romȃnă.

Ȋntr-o primă etapă, de-a lungul anului 2016, am identificat conturi de utilizatori, pagini și grupuri de facebook, care postau și distribuiau sistematic mesaje cu caracter antisemit sau anti-roma. La fel am procedat și pentru youtube.

Marea majoritate a mesajelor instigatoare la ură raportate administratorilor facebook şi youtube au rămas în mediul online întrucât s-a considerat că nu sunt încălcate standardele  celor două reţele.

Conţinuturile facebook şi youtube analizate de-a lungul acestei perioade au permis crearea unei baze de date cu exemple de DIU antisemit și anti-roma ȋntȃlnite ȋn spațiul virtual romȃnesc.

Una dintre concluziile acestei prime etape arată că frecvența conținutului instigator la ură ȋmpotriva evreilor și romilor este ridicată printre utilizatorii facebook adolescenți. Atȃt elevii de liceu, cȃt și cei de gimnaziu sunt creatori sau distribuitori de DIU, iar cei mai mulți dintre cei care sunt expuși acestui tip de conținut provin din același segment de vȃrstă.

O altă concluzie a acestei etape constă ȋn lipsa, aproape totală, a unor ȋncercări de condamnare sau măcar de delimitare din partea celor care intră ȋn contact cu asemenea narațiuni instigatoare la ură. Like-urile, redistribuirile sau comentariile la postările anti-roma sau antisemite nu sunt ȋnsoțite de reacții sau poziționări critice față de ele. De obicei, o postare sau un comentariu antisemit este urmat de alte comentarii antisemite, nicidecum de atenționări sau luări de poziție care să combată ura sau instigarea.

Ȋn a doua etapă, de-a lungul anului 2018, am completat baza de date cu alte exemple de DIU identificate pe rețelele sociale, dar și pe mai multe site-uri și bloguri cu conținut naționalist. Toate aceste narațiuni le-am sistematizat ȋn funcție de ținta urii, precum și de temele prezente ȋn aceste mesaje.

Platforma faraura.ro oferă contra-narațiuni (discursuri alternative) celor mai frecvente teme antisemite și anti-roma din mediul online romȃnesc. Pe lȃngă deconstrucția temei și prezentarea unor exemple de discurs instigator la ură, faraura.ro oferă un ghid care să-i ajute pe cei care sunt hotărȃți să ia atitudine față de cazurile de instigare la ură pe care le ȋntȃlnesc.

Proiectul este realizat de către INSHR-EW cu suportul financiar al Fundației „Memorie, Responsabilitate, Viitor” (EVZ) din Germania.

Back To Top