skip to Main Content

Mișcarea Legionară nu a fost fascistă

Pentru că fascismul nu e ceva cu care să te mȃndrești, cei care admiră legionarismul spun că legiunea n-are vreo legătură cu fascismul.

Hai să vedem care sunt asemănările dintre fascism și Mișcarea Legionară. Există o mulțime de asemănări și o singură diferență. Legionarii români se întâlnesc cu ceilalți fasciști din Europa în ideologie, scopuri, stil și organizare. Între asemănări, enumerăm: împotrivire la democrația liberală, anticomunism, mobilizarea de masă, elogiul violenței, stat autoritar naționalist, stil de conducere personal. Ți se pare că Mișcarea Legionară sau fascismul italian, s-ar fi simțit bine în democrația pe care noi o trăim astăzi în Elveția, Anglia și chiar România?!

Crezi că Mișcarea Legionară n-a fost fascistă? La fel poți să spui că Zelea Codreanu n-a fost Mussolini, după cum nici Mussolini n-a fost Hitler. Dar Zelea Codreanu, Mussolini și Hitler au fost cu toți criminali!

Diferența vizibilă față de alte forme de fascism constă în accentuarea laturii religioase. Altfel spus, specificul Mișcării Legionare în familia fascismelor din Europa este insistența pentru religia creștină în ceea ce privește ritualul, discursul public etc.

ce exemple avem?

ce putem face?

Back To Top