skip to Main Content
Menu

Regimul sionist este expansionist

Sionismul își propunea să adune evreii, nu să cucerească teritorii.

Să începem cu o scurtă definiție! Sionismul este o mișcare apărută în sânul comunităților evreiești din întreaga lume care presupunea două lucruri: revenirea evreilor pe pământul strămoșesc („Țara Israel” sau Eretz Israel) și înființarea unui stat pe acest teritoriu. Denumirea „sionism” provine de la Muntele Sion care a reprezentat inima comunității evreiești din Ierusalim. Din punct de vedere istoric, mișcarea sionistă s-a formulat pentru prima dată în 1897, la un congres ținut la Basel (Elveția) și condus de Theodor Herzl.

O mișcare ce-și propune să-i strângă pe evreii împrăștiați în toată lumea într-un stat care să le ofere protecție cum poate fi expansionistă? Expansiunea presupune împrăștiere, nu adunare.

Absența oricărei ambiții expansioniste a sionismului se vede și în aceea că niciunul din guvernele care au condus statul Israel, după întemeierea acestuia (1948), nu a dus o politică de cucerire. De la înființare până astăzi, granițele statului Israel nu s-au modificat ca efect al războaielor de cucerire.

Sionismul este o mișcare legitimă în existența poporului evreu. Timp de aproape 2.000 de ani, începând cu alungarea evreilor din Ierusalim la comanda autorităților Imperiului Roman, ceea ce a atras plecarea foarte multor evrei din Palestina, și până în 1948, evreii au fost un popor fără stat. Un stat poate să nu fie chiar așa de bun pentru poporul său. Dovadă că mulți dintre noi ne criticăm statele de care care suntem legați prin cetățenie: nu ne place guvernul X, n-am vrea ca Y să fie președinte ș.a.m.d. Dar nici nu ne dăm seama cât de greu este să aparții unui popor ce nu are propriul stat: nu ai protecție externă (prin armată) și internă (prin forțele de poliție și jandarmerie); nu ai siguranță și nu poți să-ți organizezi viața în mod predictibil ținând cont că te afli la cheremul unei puteri politice care îți este străină.

ce exemple avem?

ce putem face?

Back To Top