skip to Main Content

Regimul sionist este expansionist

Sionismul își propunea să adune evreii în ținutul istoric, nu să cucerească teritorii.

Să începem cu o scurtă definiție! Sionismul este o mișcare apărută în sânul comunităților evreiești din întreaga lume care presupunea două lucruri: revenirea evreilor pe pământul strămoșesc („Țara Israel” sau Eretz Israel) și înființarea unui stat pe acest teritoriu. Denumirea „sionism” provine de la Muntele Sion care a reprezentat inima comunității evreiești din Ierusalim. Din punct de vedere istoric, mișcarea sionistă s-a formulat pentru prima dată în 1897, la un congres ținut la Basel (Elveția) și condus de Theodor Herzl.

Cum poate fi expansionistă o mișcare care își propune să-i strângă într-un stat pe evreii împrăștiați în toată lumea? Expansiunea presupune împrăștiere, nu adunare.

Absența oricărei ambiții expansioniste a sionismului se vede și în aceea că niciunul dintre guvernele care au condus statul Israel, după întemeierea acestuia (1948), nu a făcut altceva decât să se apere.

Sionismul este o mișcare legitimă în existența poporului evreu. Timp de aproape 2.000 de ani, începând cu alungarea evreilor din Ierusalim la comanda autorităților Imperiului Roman, ceea ce a atras plecarea foarte multor evrei din Palestina, și până în 1948, evreii au fost un popor fără stat. Un stat poate să nu fie chiar așa de bun pentru poporul său. Dovadă că mulți dintre noi ne criticăm statele de care suntem legați prin cetățenie: nu ne place guvernul X, n-am vrea ca Y să fie președinte ș.a.m.d. Dar nici nu ne dăm seama cât de greu este să aparții unui popor ce nu are propriul stat: nu ai protecție externă și internă; nu ai siguranță și nu poți să-ți organizezi viața în mod predictibil ținând cont că te afli la cheremul unei puteri politice care îți este străină.

ce exemple avem?

ce putem face?

Back To Top