skip to Main Content

(Jidani=Kazari) ≠ Evrei

Conform „teoriei” kazare, evreii de astăzi nu sunt urmaşii celor biblici, ci sunt echivalaţi cu kazarii, o populaţie turcică ce a ocupat, de-a lungul secolelor III-IX, regiuni vaste din Asia de sud-vest.

De ce este utilizată această teză de cei ce promovează un discurs antisemit?

  1. Fie pentru a deligitima dreptul la existenţă al statului Israel. În logica promotorilor teoriei kazare, evreii de astăzi nu sunt urmaşii evreilor biblici nu au drept de moştenire asupra teritoriului Israelului statul Israel este un stat ilegitim.  
  2. Fie pentru a contesta apartenenţa lui Iisus la spiritualitatea iudaică. Dacă evreii de astăzi sunt kazari, atunci Iisus nu are nicio treabă cu iudaismul lor.

Această teorie este invalidată de ştiinţa modernă prin argumente istorice, lingvistice și onomastice.

  1. Argumente istorice:
  • nu există vestigii arheologice care să ateste o prezenţă evreiască în Regatul Khazar.
  • prezenţa evreiască în estul Europei (Ucraina, Belarus) este documentată doar în secolul al XIV-lea dar, avem deja o prezenţă semnificativă în vestul Europei începând cu secolul al X-lea ⬄ valul migrator s-a deplasat în sens invers, de la VEST la EST.
  1. Argumente lingvistice:
  • limba vorbită de evreii Ashkenazi se numeşte idiş. Ce influenţe are? Structura gramaticală este, în mare parte, germană. Alfabetul este ebraic (apropo, cel folosit de evreii biblici) iar vocabularul este un amestec de termeni din ebraică, germană, limbi slave. Cel mai important, idişul, limba vorbită de evreii Ashkenazi NU ARE influenţe TURCICE.
  1. Argumente onomastice:
  • printre numele de familie şi/sau prenumele folosite de evreii Ashkenazi nu există nume turcice. Cele mai multe au rezonanţă biblică sau sunt împrumutate din onomastica locală.

ce exemple avem?

ce putem face?

Back To Top