skip to Main Content
Menu

Evreii sunt responsabili pentru comunism

Esenţa naraţiunii este că cei care au inventat comunismul au fost evrei, la fel şi cei care au adus comunismul în România.

Prima problemă cu această afirmație este generalizarea (utilizarea noțiunii „evrei” cu articolul hotărât, la plural). A doua problemă este exclusivitatea ca și cum comunismul ar fi doar creația evreilor.

Pentru a respecta adevărul istoric, pot fi admise exprimări de tipul: „Niște evrei, niște români, niște ruși au adus comunismul în România”. Cel mai corect este să se spună: „Evreii X, Y, Z, împreună cu românii A, B, C, rușii D, E, F și alte naționalități au adus comunismul în România”. Diferența față de prima afirmație generalizatoare este că aici ideile și regimul comunist sunt puse în seama unor persoane, a căror identități etnice sunt diferite (români, evrei, ruși, bulgari etc).

Când spunem comunism ne referim la ideologie și la regimul politic în sine. Din punct de vedere ideologic, comunismul a apărut în scrierile lui Karl Marx, un evreu, și Friedrich Engels, un german. A fost continuat de Lenin ale cărui origini etnice sunt multiple. Desigur, a existat și evreul Troțki.

Ideologia comunistă exclude orice apartenență etnică. O fi fost el evreu după mamă și tată, dar Troțki nu s-a perceput niciodată drept evreu. Sloganul „Proletari din toate țările uniți-vă” arată că pentru comunism calitatea de muncitor e tot ce contează.

După Lenin, comunismul s-a diversificat: rusul Stalin, chinezul Mao, argentinianul Che Guevara, sloveno-croatul Tito. Din punct de vedere al aplicării ideilor, prezența evreilor în regimurile politice comuniste a fost minoritară. Peste tot unde a existat un regim comunist (în România, URSS, Iugoslavia, China și prin alte părți), evreii n-au reprezentat decât o minoritate. Când spunem minoritate nu ne referim doar la raportul cu populația majoritară, ci o minoritate chiar în cadrul propriilor comunități. De exemplu, în anii 30 evreii reprezentau circa 4% din populația totală a României. În cadrul Partidului Comunist Român evreii erau al treilea grup etnic, după maghiari și români. Ce să mai spunem că la acea vreme PCR nu doar că era scos în afara legii, dar era un partid complet nesemnificativ pe scena politică. Comunismul a fost adus în România de trupele sovietice și s-a instaurat în 6 martie 1945. În decembrie 1989, la sfârșitul comunismului, PCR avea aproape 4 milioane de membri din care majoritatea covârșitoare era formată din etnici români.

Nu în ultimul rând, comunitatea evreiască din România s-a raportat foarte diferit la comunism. Pe de o parte, a existat Ana Pauker. Ea a condus Ministerul de Externe în plin regim comunist (1947-1952). Pe de altă parte, a existat și Wilhelm Filderman, șef al comunităților evreiești din România timp de decenii, condamnat politic de regimul comunist. Deci, ca peste tot și întoteauna, există o diversitate de opțiuni. Comunitatea evreiască din România a dat atât activiști comuniști, cât și anticomuniști militanți.

ce exemple avem?

ce putem face?

Back To Top