skip to Main Content

Evreii au inventat ISIS și doresc islamizarea Europei

Acuza a apărut cȃnd subiectul era de actualitate, adică ȋn 2015-2016 cȃnd au existat mai multe atacuri teroriste ȋn Europa și criza refugiaților veniți din țările arabe atingea punctual culminant.

Tipul acesta de retorică acuzatoare la adresa evreilor se încadrează în ceea ce, generic, putem să identificăm drept  “evreul – ţapul ispăşitor” sau “evreul – vinovatul de serviciu”.

Altfel spus, atunci când în lumea din care aparţinem apare o problemă sau o disfuncţionalitate majoră începem să căutăm explicaţii şi vinovaţi. Dacă acestor explicaţii şi căutări le adăugăm şi ceva elemente de prejudecăţi personale, lecturi dubioase şi eventual uităm să deschidem robinetul de gândire critică putem ajunge să credem că evreii… sau tânţarii…sau Steven Jobs sunt vinovaţi pentru tot ce-i rău în lume.

Această categorie de acuzaţie îndreptată împotriva evreilor a apărut şi s-a răspândit atunci când subiectul era de maximă actualitate în Europa şi chiar în România, în timpul atacurilor teroriste din Europa şi a crizei refugiaţilor, deci 2015-2016.

Sursa este o altă idee, ceva mai veche, care susţine că evreii au inventat religia islamică. Simpatizanții acestei idei remarcă existența unor asemănări între iudaism şi islam… dar nu ai nevoie de prea multe cercetări să observi că toate religiile monoteiste se aseamănă.

În România această teorie se întâlneşte pe nişte siteuri dubioase, fundamentalist ortodoxe care ne învaţă că evreii au inventat islamul pentru a lupta împotriva creştinismului. Cei care susţin tipul acesta de acuză nu au argumente sau dovezi care să le facă afirmaţiile credibile  şi în lipsa lor direcţionează suspiciuni, jumătăţi de adevăr sau corelaţii care au rolul de a ne convinge că evreii sunt responsabili.

ce exemple avem?

ce putem face?

Back To Top