skip to Main Content

Elie Wiesel nu a fost la Auschwitz

Exemplul lui Elie Wiesel, probabil cel mai cunoscut supravieţuitor al Auschwitz-ului, este ales pentru a argumenta că Holocaustul este o invenţie evreiască, iar povestea celor şase milioane de victime un fals.

Acest tip de naraţiune este utilizat de cei care neagă Holocaustul. De ce Elie Wiesel? Pentru că a fost cel mai activ supravieţuitor al lagărelor de exterminare, profund implicat în activităţi ce vizau protejarea drepturilor omului şi a memoriei Holocaustului, combaterea intoleranţei sau prevenţia şi condamnarea genocidelor.

Pe ce argumente se bazează cei care susţin că Elie Wiesel nu a fost la Auchwitz? Sunt ele solide?

  1. O filmare în care pe antebraţul lui Elie Wiesel nu se vede tatuajul.
  2. O serie de inadvertenţe ce se regăsesc în documentele de arhivă referitoare la deportatul Elie Wiesel.

Să le luăm pe rând:

  1. Chiar dacă în filmarea cu pricina tatuajul nu este evident, există fotografii cu Elie Wiesel în care tatuajul este vizibil. Pe deasupra, presupusa lipsă a tatuajului nu demonstrează nimic! Nu trebuie să ai mari cunoştinţe de dermatologie; e suficient să întrebi un tattoo artist care o să-ţi spună că nu e exclus ca tatuajul să piardă din intensitate şi chiar să dispară după ceva vreme.
  2. Documentele oficiale demonstrează existenţa unui deportat din Sighet pe nume Elie Wiesel inadvertenţele din documente denotă, mai degrabă, o eroare birocratică şi nu inexistenţa deportatului Elie Wiesel.

ce exemple avem?

ce putem face?

Back To Top