skip to Main Content

Toţi ”ţiganii” sunt bogaţi şi s-au îmbogățit necinstit

Hai să facem un exercițiu și să folosim logica celor care cred asta:

Cu siguranţă că vom găsi o fotografie a unei persoane de etnie romă care să fie bogată şi despre care să avem şi ceva infomaţii cum că bogăţia sa nu a fost obţinută tocmai prin muncă cinstită. Dar să însemne asta că “toţi ţiganii sunt bogaţi”? Nicidecum.

Sărăcia profundă este caracteristică celor mai multe comunităţi de romi, iar exemplele de romi super bogaţi şi opulenţi care tot ni se aruncă în faţă sunt mai curând nişte excepţii care ne alimentează prejudecăţile.

Hai să vă dau câteva informaţii statistice despre cât de “bogaţi” sunt romii. La nivelul întregii Europe peste 80% dintre romi sunt expuşi sărăciei. Peste 30% dintre romi trăiesc în gospodării fără apă potabilă. În România sărăcia este de trei ori mai răspândită la sat decât la oraş, iar la recensământul din 2011, 63% dintre cei care au declarat că sunt romi locuiau în mediul rural. Pentru comunităţile de romi riscul de sărăcie este de zece ori mai mare decât pentru restul populaţiei. 33% dintre romi trăiesc în sărăcie absolută, faţă de 3,4% din populaţia care nu este romă.

ce exemple avem?

ce putem face?

Back To Top