skip to Main Content

”Țiganii” aparțin unei rase inferioare

Prejudecata asta rasistă este alimentată de faptul că uneori ȋi vedem prezentați ȋn ipostaze precum: cerșetori, murdari, umili și umiliți. Chiar dacă par așa, ei sunt rezultatul unei realități sociale și economice.

Hai să admitem că așa stau lucrurile (chiar și ipotetic rămâne oribil!). Ce înseamnă că aparțin unei rase inferioare? Nu pot fi creatori de artă sau interpreți, uneori chiar fără să fi urmat studii de specialitate?

Ați ascultat “Inelul” lui Fărâmiță Lambru? Sau pe violonistul și compozitorul Grigoraș Dinicu (1889-1949)?

Nu pot fi dascăli? Dar ce ziceți de Lae Chioru, lăutarul ce-ar fi rămas astăzi neștiut de nimeni dacă George Enescu nu și l-ar fi amintit ca fiind primul lui dascăl ce i-a pus vioara în brațe? Sau sociologul Nicolae Gheorghe, unul dintre cei mai apreciați cercetători în domeniul istoriei și culturii rome?

Nu pot învăța și nu pot face performanță? Ce ziceți de Anina Ciuciu (n. 1990) care după ce a absolvit Universitatea din Paris – Sorbona a candidat pentru un loc în Senatul francez?

Cât timp există contra-exemple, înseamnă că orice generalizare este inadmisibilă.

Apoi, mai e ceva: toată discuția privind teoria raselor e falsă din punct de vedere științific.

Umanitatea n-a găsit ȋncă soluția ca toți indivizii să pornească ȋn viață cu șanse egale. Poate specia umană este inferioară în raport cu specii extra-terestre. Who knows?! Vorba lu’ Deliric: Să-nțelegem viața am rescris genomul/Dar n-am reușit să-nțelegem omul…

ce exemple avem?

ce putem face?

Back To Top