skip to Main Content

”Țiganii” sunt nespălați și împuțiți

Afirmația nu este neutră, nu își propune să constate o realitate, ci să diferențieze între țiganul „împuțit” și cel care, prin opoziție, își imaginează că este opusul.

Tu când ai mirosit ultima oară un „țigan”? Și ai mirosit mulți? Un număr reprezentativ care să-ți permită să spui că „țiganii” (în general, toți?!) nu se spală? Doar „țiganii” miros urât? 

Dar presupunând că ai fi mirosit pe cineva și ai ajuns la concluzia că „țiganii”, în general, miros urât, de ce crezi că se întâmplă asta?

  • Deoarece nu se spală? Dacă da, de ce crezi că nu se spală?
  • Pentru că le place să fie murdari? Au oare aceleași condiții? Sau trăiesc în condiții mai grele și nu au apă curentă, apă caldă care să le permită același nivel de curățenie?
  • Deoarece au un miros specific lor? Dacă da, de ce crezi că ar avea acest miros? Cu ce l-ai asemăna? Sunteți conștienți că și despre africani, afro-americani se considera că miros altfel, că au un miros specific?

Este necesar ca cineva să miroasă urât pentru a fi numit „țigan”(că) împuțit(ă)?

Dar dacă, după toate aceste întrebări, „țiganii” rămân împuțiți pentru români, oare cum sunt românii pentru occidentali?

Dacă românii miros, la rândul lor, urât? Sunteți la curent cu statisticile care arată că în România consumul de articole de igienă este foarte mic? Știți că, la nivel european, avem un procent foarte mare de gospodării cu WC în spatele curții? Că avem o frecvență foarte mare de boli infecțioase datorate lipsei de igienă?

Ați observat că, după un timp, nu vă mai puteti percepe propriul parfum? Sau că, în general, nu simțiți propriul miros corporal? Nu vă îngrijorați, este prefect normal. Se cheamă „adaptare olfactivă”. În sine, este o binecuvântare. Dacă percepția mirosurilor din apropierea imediată nu s-ar diminua, ar acoperi toate celelalte mirosuri. Ceea ce nu ar fi deloc bine. Dar, totuși, nu vă îngrijorează puțin? 

În ciuda acestor statistici, credeți că românii, în ansamblul lor, miros mai bine? Cum vă explicați?  Credeți că pot compensa cu un miros specific românesc (evident mai plăcut decât al „țiganilor”), nefiind necesar săpunul și pasta de dinți?

Oare tot „țiganii” sunt de vină?

ce exemple avem?

ce putem face?

Back To Top