skip to Main Content

”Ţiganii” sunt paraziţi

Altfel spus, romii sunt acuzați că nu muncesc și că trăiesc de pe urma celorlalți.

Adevărul este că cei care îşi îndreaptă ura înspre romi nu sunt foarte originali aici. Aceeaşi acuză este intens folosită şi la adresa evreilor şi are o istorie îndelungată. La fel ca-n cazul evreilor, maniera ȋn care termenul de parazit este asociat romilor utilizează ȋnțelesul din dicționar al “parazitului”: organism vegetal sau animal care trăieşte şi se hrăneşte pe seama altui organism sau chiar persoană care trăieşte din munca altora, care nu produce nimic. Cei care spun că ţiganii sunt paraziţi îi acuză pe romi că sunt leneşi, că nu muncesc şi că practic trăiesc de pe urma muncii celorlalţi cetăţeni.

Şi în acestă situaţie problema este reprezentată de generalizare. Nu există naraţiuni care să ne spună că Ion, care este rom, nu munceşte şi trăieşte de pe urma muncii vecinului său român, deci Ion este un parazit.

În 2011, un grup de sociologi a făcut o cercetare despre situaţia romilor din România. Printre altele, aceştia au încercat să afle şi care este relaţia romilor cu munca. În comparaţie cu întreaga populaţie a României, într-adevăr, rata ocupării este mai mică în cazul romilor: doar 35,5% faţă de 58% cât reprezintă rata de ocupare la nivel naţional. Poate părea un procent mic, dar există mulți factori de care trebuie să ţinem cont când ne uităm la acest procent.

ce exemple avem?

ce putem face?

Back To Top