skip to Main Content

”Ţiganii” nu-şi plătesc taxele

Cei care promovează această temă susțin că există o legătură directă între etnie și plata taxelor.

Această acuză la adresa romilor e relativ recentă. Cel mai probabil pleacă de la ştirile pe care le vedem periodic pe net sau la tv în care ni se arată case imense în comunităţi de romi, petreceri luxoase cu maşini scumpe şi cântăreţi de manele în care se „aruncă” cu bani. De multe ori aceste ştiri sunt urmate de comentarii şi de interogaţii moraliste de genul: “Domnule, dar oamenii ăştia plătesc impozite pentru palatele astea? Miile astea de euro pe care le fac lăutarii pe la nunţi sunt impozitate?”

Hai să stabilim ceva! E perfect normal ca toţi cetăţenii să-şi plătească taxele şi impozitele la timp şi să-şi declare veniturile pe care le au. Contractul social pe care fiecare cetăţean îl are cu statul înseamnă şi obligaţiile acestea din partea noastră. De asemenea, este foarte posibil ca în rândul maneliştilor o parte din ei să nu declare veniturile pe care le au. Nu este exclus nici ca în rândul romilor să existe persoane care nu-și declară veniturile, fie pentru că sunt obținute ilegal, fie tocmai pentru că nu doresc ca acestea să fie impozitate.

Ceea ce e aiurea și profund greșit este să acuzăm o ȋntreagă minoritate de o astfel de practică. Evaziunea fiscală nu este specifică unei etnii sau unei naționalități.

Romi sunt și Connect-R, Damian Drăghici, precum și mulți, mulți alții care duc o viață normală avȃnd venituri mai mici sau mai mari și plătindu-și regulat contribuțiile fiscale. Poate că atunci cȃnd  ȋntȃlnim acuza asta adusă romilor este mai util să ne gȃndim la majoritatea lor, cei care se chinuie să supraviețuiască ȋntr-o sărăcie absolută. Nu-i oare absurd să spui despre niște oameni care nu au acte de identitate, care muncesc cu ziua pentru cȃțiva lei, cerșesc, adună fier vechi sau sticle de plastic că nu ȋși plătesc taxele? Probabil că transportul agenților ANAF pȃnă la marginea orașului costă mai mult decȃt banii pe care ȋi cȃștigă zilnic cel care adună fier.

ce exemple avem?

ce putem face?

Back To Top