skip to Main Content

Exemplu // ”Țiganii” au fost deportați la sugestia germanilor

Acest text de doar câteva rânduri are o mulțime de greșeli. Rândul și greșeala! Idei puține și fixe. De fapt, nu greșelile contează aici, ci dorința de a răstălmăci adevărul, prezentându-l pe Antonescu ca pe un erou fără de prihană.

-Nu SUA, ci România a declarat război, deși nu a fost provocată. În 12 decembrie 1941, la câteva zile după atacul japonez asupra Pearl Harbour, România a declarat război SUA. Acestea din urmă vor răspunde cu declarație de război abia în iunie 1942, iar primul raid aerian american semnificativ a avut loc și mai târziu, în august 1943.

-Antonescu ar fi instaurat dictatura abia când ar fi aflat că țiganii jefuiesc cadavrele după bombardamente. În plus, i-ar fi deportat (numai) pe țiganii prinși la jefuit (și asta numai la sugestia germanilor).

Toate acestea sunt falsuri! Romii nu au fost deportați pentru că erau infractori. Dar pentru a-l apăra pe Antonescu și pentru a justifica ororile petrecute în timpul lui, victimele (aici romii) trebuie demonizate, înnegrite pentru a demonstra că și-au meritat-o!

  • dictatura lui Antonescu (care a început în septembrie 1940) nu se explică prin bombardamentele care au loc mult mai târziu (1943);
  • romii au fost deportați în 1942, cu un an înainte de marile raiduri aeriene asupra României;
  • germanii nu au sugerat nicio deportare a romilor;
  • cea mai mare parte a romilor deportați proveneau din mediul rural (unde jafurile de după bombardamente nu prea aveau cum să aibă loc în primul rând pentru că satele nu erau ținte ale bombardamentelor);
  • până în septembrie 1942, fuseseră deportați 11.441 romi nomazi (2.352 bărbați, 2.375 femei și 6.714 copii) și 13.176 romi sedentari  (3.187 bărbați, 3.780 femei, 6.209 copii). Mai mult de jumătate erau copii. Împreună cu mamele lor, reprezentau 70-75% din totalul deportaților romi. Potrivit Dex-ului, definiția „jafului” este : Furt săvârșit prin violență”. Oare cât de violenți puteau fi ?

Chiar poate cineva justifica deportarea romilor în 1942 pentru jafurile pe care copiii și femeile le-ar fi comis un an mai târziu, în satele nebombardate?

Dacă nu se mai poate nega deportarea  romilor, măcar să dăm vina pe ceilalți (pe germani) sau direct pe victime: romii ar fi meritat să fie deportați!

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top