skip to Main Content

Exemplu // ”Ţiganii” sunt paraziţi

Tipa asta care nu pare deloc paşnică ne spune că 90% dintre romi parazitează teritoriul românesc. Pe lângă mânuitul armei trebuie să remarcăm şi acurateţea statistică!

Aproape că am crede-o pe doamna aceasta dacă ne-am uita la numărul şi la mărimea comunităţilor de romi foarte sărace care sunt dependente de ajutoarele sociale primite de la stat. Dar genul ăsta de raţionament e uşor cam simplist: romilor nu le place să muncească şi de aceea preferă să ducă un trai mizer doar cu banii ăia puţini pe care îi primesc de la stat. Realitatea e ceva mai complexă, iar explicaţiile trebuie căutate şi puse în legătură cu factori precum educaţia, starea de sănătate, condiţii de locuire şi chiar modelul familial.

La acestea trebuie să mai adăugăm şi atitudinea pe care etnicii români o au faţă de romi, ceea ce complică şi mai mult obţinerea unui loc de muncă. Deşi nu e confortabil, trebuie să recunoaştem că încă suntem plini de prejudecăţi care ne pot face să-i discriminăm pe romi chiar şi fără intenţie. De exemplu, în 2005 un sondaj al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, reprezentativ la nivel național, arăta că 91% dintre respondenți considerau că romii trăiesc în locuințe de calitate mai slabă în mare măsură din cauza discriminării, 77% dintre cei care au răspuns au spus că romii abuzează de sistemul de ajutor social, iar 57% dintre subiecți considerau că persoanele de etnie romă sunt discriminate pe piața muncii.

Nu doar doamna cu mitraliera e preocupată de cifre atunci când vine vorba de minoritatea romă.

This Post Has 2 Comments

  1. Sunt de părere că noi, românii, ar trebui să fim mai toleranți față de cei 3,3% romi care trăiesc în această țară. Din acest mic procentaj, o mare parte sunt romanizați și, spre exemplu, dacă unul din ei s-ar pune lângă un român nu s-ar putea face nicio diferență între ei. Și acum mă întreb, de ce romii sunt văzuți de români drept leneși, murdari și hoți? Cred ca problema este în mentalitatea noastră, mulți români sunt închiși la minte, dar poate noi, generația tânără, vom putea schimba asta.

  2. Doar pentru ca unii tigani fac lucruri rele nu inseamna ca toti sunt la fel si nu se va schimba nimic daca-i vom judeca in continuare si nu vom face bici noi nimic sa te schimbam modul de a gandi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top