skip to Main Content

Exemplu // ”Țiganii” sunt needucabili

Este ridicol să trebuiască să demonstrăm ceea ce ar trebui să fie evident, și anume că romii sunt tot atât de normali și capabili de performanță ca toți ceilalți.

Este un lucru deja observat la 1891 de Mihail Kogălniceanu care, vorbind despre dezrobirea romilor petrecută cu doar câteva decenii în urmă, declara:

Deși de la proclamarea emancipațiunii nu sunt încă îndepliniți 50 de ani, țiganii ne-au dat industriași, artiști, ofițeri distinși, buni administratori, medici și chiar oratori parlamentari

Sunt numeroase cazuri de romi care excelează în ceea ce fac și asta chiar dacă au pornit în viață în condiții mai vitrege decât mulți dintre copii. Lista este lungă, nu dăm decât două-trei exemple foarte recente (2018).

Numeroase alte cazuri găsiți pe site-ul: www.likerom.ro

Nivelul analfabetismului funcțional este mare printre elevii din România. Mult mai mare ca ponderea pe care o au elevii romi.

42% (aproape jumătate!) dintre elevi sunt analfabeți funcționali, adică incapabili să înțeleagă un text citit la prima vedere și întâmpină greutăți în efectuarea unor operații aritmetice elementare. De două ori mai mult decât media europeană!

Cetățenii români, în totalitatea lor, citesc foarte puțin. Au cel mai mic consum de carte din Uniunea Europeană. Mai mic chiar decât al unor state care au o populație mult mai redusă ca a României.

Nu-i oare absurd ca după aceste informații să considerăm că românii sunt needucabili? Ba da. La fel de absurd trebuie să fie și atunci când vorbim despre romi.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top