skip to Main Content

Exemplu // Deportarea romilor în Transnistria – o salvare a lor de la Auschwitz?

Mesajul celor care au scris textele de mai sus spune în esență că romii meritau să fie exterminați și că Antonescu fiind bun și milos i-a trimis în Transnistria să trăiască prin muncă cinstită. Dar ce să faci dacă lor nu le-a plăcut și nu le place munca? Dacă sunt niște paraziți buni de nimic! Cei care au murit în Transnistria par a fi murit de moarte bună (doar nu puteau trăi veșnic, nu?), iar ceilalți pentru că nu au vrut să pună „osul la treabă ca să supraviețuiască”.

Morala? E vina lor si numai a lor! Oare?

Condițiile cu care s-au confruntat deportații romi au fost, în realitate, extrem de dure, echivalând cu o condamnare la moarte.

Un raport din 5 decembrie 1942 al unui agent secret român afirma:

țiganii au trăit într-o mizerie de nedescris. Erau alimentați insuficient. Li se dădeau 400 gr pâine pentru cei capabili a munci și câte 200 gr pentru bătrâni și copii. Li se mai dădea puțini cartofi și foarte rar pește sărat și aceste în cantități extrem de mici. Din cauza proastei alimentări, unii țigani, aceasta o formează majoritatea, au slăbit într-atât că au ajuns numai schelete. Zilnic mureau mai ales în ultimul timp câte 10-15 țigani. Erau plini de paraziți. Vizita medicală nu li se făcea deloc, iar medicamente nu aveau. Sunt goi, fără haine pe ei, iar rufăria și îmbrăcămintea le lipsește, de asemenea, completamente. Sunt femei al căror corp (partea inferioară) este gol în adevăratul sens al cuvântului. Săpun nu li s[-]a dat de când au venit, din care cauză nu s-au spălat nici ei și nici n-au putut să-și spele singura cămașe ce o au. În general situația țiganilor este groaznică și aproape de neînchipuit. Din cauza mizeriei mulți dintre ei au ajuns niște umbre și aproape sălbateci. Această stare a lor se datorește din cauza relei cazări și alimentări, precum și a frigului.  […] Din cauza răului tratament, până în ziua de 25 noembrie a.c. au murit 309 țigani. Au fost găsite cadavre de țigani pe șoseaua Oceacov-Alexandrudar. Aceștia au murit de foame și frig

Mai mult despre ce a însemnat Transnistria puteți afla de la o supraviețuitoare romă, Maria, care avea șase ani când a fost deportată cu restul familiei. Două surori i-au murit în Transnistria:

https://romasinti.eu/ro/

https://romasinti.eu/ro/#story/maria-stancu-costea

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top