skip to Main Content

Evreii din Transnistria au fost uciși de ruși și ucrainieni

Narațiunea asta ȋți transmite că nu românii sunt responsabili pentru moartea evreilor.

Transnistria era provincia ocupată de trupele românești după ce au trecut Nistrul, în războiul dus alături de Germania nazistă contra Uniunii Sovietice. Fiind ocupată de trupele românești, a fost instalată o administrație românească condusă de guvernatorul Gh. Alexianu.

Hai să vedem ce s-a întâmplat în sudul Transnistriei, la Odessa. Pe 16 octombrie 1941 Divizia 10 infanterie din cadrul Armatei a 4-a românească a intrat în oraș. La doar două zile, soldații români au început să ia ostatici, îndeosebi din rândul numeroasei comunități evreiești. Pe 22 octombrie, Comandamentul trupelor române din Odessa explodează. Antonescu îi ordonă comandantului Armatei a 4-a să „ia măsuri drastice de pedepsire”. Ca răspuns, generalul Iosif Iacobici îl înștiințează pe Antonescu că a declanșat represaliile: „s-au luat măsuri a spânzura în piețele publice un număr de evrei și comuniști suspecți”.

Masacrarea evreilor din Odessa reprezintă o componentă a Holocaustului din România.

Uciderea evreilor s-a desfășurat în trei etape: aproximativ 5.000 au fost spânzurați. Apoi, 22.000 au fost arși prin incendiere fiind înghesuiți în 9 barăci (22-25 octombrie). Una dintre aceste barăci a fost aleasă pentru a fi aruncată în aer, la dorința expresă a lui Antonescu. În sfârșit, a treia etapă a constat în deportarea evreilor din Odessa în lagărul din Bogdanovca. Bogdanovca era unul din cele trei mari lagăre din județul transnistrean Golta, aflat sub conducerea prefectului Modest Isopescu, ofițer în Jandarmerie. Deportările s-au desfășurat în mai multe serii, până în ianuarie 1942. Întrucât acestea au avut loc în plină iarnă, un sfert au murit înainte sau în timpul deportărilor.

Unde sunt, deci, ucrainienii și rușii în toată această istorie?

ce exemple avem?

ce putem face?

Back To Top